Idrott och hälsa

Roligt för stunden och lärorikt för livet!

Varje god pedagog vet att om man har roligt är det lättare att lära sig nya saker. På lektionerna i idrott och hälsa blandar vi lek med teori utifrån läroplanen och kursplanen i ämnet. Det blir bl a orientering, rörelse till musik/dans, olika idrotter/sporter, friluftsliv, simning/bad och en hel del lekar med olika syften.

Utrustning och trivselregler

Ombyte

Eleverna ska vara ombytta till lektionerna med lämpliga idrottskläder och skor (kort-/långärmad tröja, kort-/långbyxor, strumpor och skor).

När vi är inne i idrottssalen ska det vara skor som är till för inomhusbruk och inte gör svarta märken på golvet. Skor har vi framförallt för att slippa halka och bli trampad på tårna. Eleverna bör kunna knyta skorna själva eller ha kardborrespännen.

När utomhusperioden börjar behöver eleverna idrottskläder som passar rådande väderlek och ett par skor som det går att springa i.

Kvarglömda kläder sparar vi i respektive omklädningsrum. Märk kläder och utrustning på ett tydligt sätt med t.ex. förnamn och första bokstav i efternamnet så minskar risken att sakerna kommer bort.

Elever som inte har med ombyte till lektionerna deltar så gott det går i sina vanliga kläder. Huvudansvaret för att ombyte kommer med till skolan ligger hos vårdnadshavaren.

Dusch

Eleverna duschar efter lektionerna oavsett hur svettiga de blivit för att vi vill hålla en hög nivå på hygienen och sätta rutinen att man duschar efter idrottsaktivitet.

Under vintern är det okej att inte duscha håret (gäller framförallt dem som har långt hår som är svårt att få torrt).

Om en elev inte ska duscha efter lektionen är det bra om skolan och idrottsläraren får den informationen så vi kan bemöta eventuell frågor från klasskamrater på ett bra sätt. Ibland händer det att man glömt handduk och då kan man fråga en kompis om man kan få låna.

Sjukintyg

Elever som är skadade eller lite krassliga deltar alltid i undervisningen så gott de kan. Vårdnadshavaren ska informera skolan om det finns önskemål om befrielse från delar av undervisningen. Det går bra med en lapp som beskriver skadan/sjukdomen som lämnas till idrottsläraren som tar en diskussion med eleven innan lektionen börjar om hur den kan delta på bästa sätt.

Klockor/smycken/örhängen

För att undvika skador tar alla av sig klockor, halsband, armband, ringar och örhängen under lektionerna. Små örhängen t ex pluppar/pärlor är okej eftersom risken att någon eller något ska fastna där är mindre än med större ringar/hängen.

Hällbröd, sk Stompa - en höjdare på utflykten!
Ingredienser (ca 20 kakor):

5 dl filmjölk
6-7 dl rågsikt
3 dl mjöl
1,5 dl sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

Blanda alla ingredienser. Knåda degen smidig. Baka ut i små platta kakor och grädda på stekhäll/stekpanna.

Kontakt:
Martin Karpenfalk, Leg. idrottslärare, martin.karpenfalk@stockholm.se tel: 08-50842910 / 076-1242910